Drink z lodem – raz!

4 lata ago admin 0

We wszystkich dyskotekach, klubach i barach konieczne jest posiadanie kostkarki do lodu, która znacznie ułatwia i usprawnia obsługiwanie klientów. Bez takiej kostkarki musielibyśmy mrozić lód w specjalnych pojemnikach, następne wyciągać i dopiero używać. Jest to nie tylko czasochłonne, ale również nieoszczędne. Wymienność wkładów musiałaby być dokonywana zbyt często, co odciągałoby barmana od wykonywanych obowiązków. A przecież w dobrym barze nie da się obyć bez lodu! Bo jak inaczej przygotujemy wyborne Mohito, czy podamy whisky z lodem, bez lodu?

Dlatego też każdy, nawet mniejszy bar, czy klub, posiada swoją własną kostkarkę do lodu. Na rynku znajdziemy bardzo szeroką ofertę tych urządzeń, które różnią się ze względu na poziom zaawansowania technicznego, wielkość, moc przerobową, wykonanie, kształt. Wszystko zależy od potrzeb danego klubu, czy baru. Wszystkie modele wykonane są ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są solidne i bezpieczne. Jest to jeden z wymogów stawianych przez sanepid, dlatego kostkarki wykonane są z naprawdę dobrej jakości stali nierdzewnej, która przez lata nie ulegnie zniszczeniu. Jest to bardzo ważna cecha, która pozwala w ogóle na dopuszczenie danego urządzenia do użytkowania w branży gastronomicznej.

Kostkarki do lodu mogą posiadać dwa systemy chłodzenia: z powietrza bądź z wody. Urządzenia możemy zainstalować samodzielnie, bądź wbudować w meble barowe, czy inne elementy zabudowy restauracji. Jeśli jednak się przyjrzymy barom, zauważymy, ze kostkarki do lodu są zazwyczaj wolnostojące i znajdują się na barze. Taka instalacja pozwala na łatwiejsze chłodzenie i zużywanie mniejszej ilości wody do chłodzenia. Obsługa jest dziecinnie prosta, wystarczy podstawić szklanka pod otwór, nacisnąć przycisk a kostki wspaniałego, zmrożonego lodu wpadną same do naszej szklaki. Nic prostszego. Kostkarki do lodu są więc urządzeniami prostymi w obsłudze, które są również bardzo praktyczne i przydatne w pracy barowej.