Skuteczny sposób na rozpalanie brykietu w kominku. Sprawdź to!

3 miesiące ago admin 0

Brykiet kominkowy jest bardzo wygodną, wysokokaloryczną formą opału kominkowego. Dzięki swojej sprasowanej strukturze długo się pali i nie wymaga większych umiejętności aby go rozpalić. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów, które w najprostszy i najszybszy sposób pozwolą nam cieszyć się płomieniem w kominku.

Tradycyjnie gazeta i szczypki

Metoda znana od zarania dziejów, czyli drobne drewienka i kawałek gazety. Na gazecie należy uformować niewielki kopczyk szczypek lub drobnych gałązek, podpalić gazetę i zamknąć drzwiczki kominka, odsuwając przesuwy, tak aby w piecu był maksymalnie duży cug. Gdy pojawią się żarki, powstałe w wyniku spalenia drewna, kładziemy na nie kilka sztuk brykietu, nie zmniejszając cugu w piecu. Kiedy brykiet zacznie dobrze się palić należy zmniejszyć dopływ powietrza.

Rozpałka w formie kostkowanej

Ogólnie dostępne tabliczki rozpałki kostkowanej, która stosowana jest do rozpalania grilla, równie świetnie sprawdzi się przy rozpalaniu brykietu kominkowego. Do wyboru mamy białe kostki nasączone płynnym paliwem lub ekologiczny wariant brązowych kostek, wykonanych z kory, nasączonych olejkami eterycznymi. W piecu umieszczamy brykiet, a pomiędzy niego wsadzamy kostkę rozpałki i podpalamy. Na początku piec powinien mieć maksymalny dopływ powietrza, po kilkunastu minutach, gdy ogień będzie rzetelny, można zmniejszyć cug.

Płyny do rozpalania w piecu

Rozpałka w płynie jest równie dobrym rozwiązaniem na rozpalanie w kominku. Brykiet kominkowy, który znajduje się na palenisku należy nasączyć niewielką ilością cieczy, chwile odczekać aby wsiąkła wgłąb i podpalić. Paliwo w formie płynnej jest stosunkowo mniej bezpieczne, dlatego należy bardzo restrykcyjne przestrzegać instrukcji na butelce.

Palnik gazowy

Posiadając niewielki, ręczny palnik gazowy, wystarczy ułożyć kilka kostek brykietu na palenisku i przez parę minut trzymać je w płomieniu palnika, do momentu zapalenia. Następnie należy zamknąć drzwiczki pieca oraz zapewnić duży dopływ powietrza, który pozwoli aby brykiet solidnie się rozpalił.