Skuteczny sposób na rozpalanie brykietu w kominku. Sprawdź to!
6 lat ago admin 0
Brykiet kominkowy jest bardzo wygodną, wysokokaloryczną formą opału kominkowego. Dzięki swojej sprasowanej strukturze długo się pali i nie wymaga większych umiejętności aby go rozpalić. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów, które w najprostszy i najszybszy sposób pozwolą nam cieszyć się płomieniem w kominku.
Palenie brykietem w kominku – tradycyjna gazeta i szczypki
Metoda znana od zarania dziejów, czyli drobne drewienka i kawałek gazety. Na gazecie należy uformować niewielki kopczyk szczypek lub drobnych gałązek, podpalić gazetę i zamknąć drzwiczki kominka, odsuwając przesuwy, tak aby w piecu był maksymalnie duży cug. Gdy pojawią się żarki, powstałe w wyniku spalenia drewna, kładziemy na nie kilka sztuk brykietu, nie zmniejszając cugu w piecu. Kiedy brykiet zacznie dobrze się palić należy zmniejszyć dopływ powietrza.
Rozpałka w formie kostkowanej
Ogólnie dostępne tabliczki rozpałki kostkowanej, która stosowana jest do rozpalania grilla, równie świetnie sprawdzą się przy paleniu brykietem w kominku. Do wyboru mamy białe kostki nasączone płynnym paliwem lub ekologiczny wariant brązowych kostek, wykonanych z kory, nasączonych olejkami eterycznymi. W piecu umieszczamy brykiet, a pomiędzy niego wsadzamy kostkę rozpałki i podpalamy. Na początku piec powinien mieć maksymalny dopływ powietrza, po kilkunastu minutach, gdy ogień będzie rzetelny, można zmniejszyć cug.
Płyny do rozpalania w piecu
Rozpałka w płynie jest równie dobrym rozwiązaniem na rozpalanie w kominku. Brykiet kominkowy, który znajduje się na palenisku należy nasączyć niewielką ilością cieczy, chwile odczekać aby wsiąkła wgłąb i podpalić. Paliwo w formie płynnej jest stosunkowo mniej bezpieczne, dlatego należy bardzo restrykcyjne przestrzegać instrukcji na butelce.
Jak rozpalić w kominku palnikiem gazowym?
Posiadając niewielki, ręczny palnik gazowy, wystarczy ułożyć kilka kostek brykietu na palenisku i przez parę minut trzymać je w płomieniu palnika, do momentu zapalenia. Następnie należy zamknąć drzwiczki pieca oraz zapewnić duży dopływ powietrza, który pozwoli aby brykiet solidnie się rozpalił.