Poznaj MIX kulinarnych kuchni w Krakowie

8 miesięcy ago admin 0

Każdy, kto choćby raz spróbował polskich tradycyjnych specjałów, zapamiętał ten smak na długo. Kuchnia polska ma wielu zwolenników, a jej dania są niezwykle popularne, nie tylko w kraju (co oczywiste), ale także wśród gości zza granicy.

Trzeba przyznać, że typowo polskie potrawy nie należą do najbardziej dietetycznych na świecie. Wynika to oczywiście po części z tradycji i przyzwyczajeń, a z drugiej strony od składników, które są w niej używane. Są to zazwyczaj dania typowo mięsne, okraszone dużą ilością dodatków, co sprawia, że to istna bomba kaloryczna.

Jeśli chcemy spróbować naprawdę dobrej kuchni, warto wybrać się do jednego z większych miast Polski, gdzie restauracji z przepysznym polskim jadłem nie brakuje. W Krakowie jest kilkadziesiąt cenionych restauracji, w których stołują się klienci z całego świata, gdyż jest to równocześnie jeden z najpopularniejszych celów podróży. Triumfy święcą niezmiennie od lat dania mączne np. pierogi, dalej bigos, kotlet schabowy, gołąbki oraz tradycyjne zupy: żurek, czernina, oraz rosół. Podstawowymi składnikami większości dań jest kapusta, grzyby, mięso, a w szczególności jagnięcina, drób i dziczyzna. Można powiedzieć, że jest to swego rodzaju dziedzictwo kulinarne, które niestety w czasach PRL-u czy zaborów próbowano puścić w niepamięć. Oryginalne przepisy były jednak podtrzymywane tylko w poszczególnych regionach. Obecnie można zaobserwować trend, w którym współcześni restauratorzy próbują na nowo zaprosić tradycję do kuchni i to z powodzeniem.

Oprócz ogólnie znanych i lubianych potraw, w Krakowie znajdziemy kilka propozycji dla smakoszy kuchni regionalnej. Główne smaki tej kuchni, to wpływy galicyjskie, żydowskie oraz czeskie, a więc duża w tym rola państw ościennych. W Krakowie w związku z tym doświadczyć możemy istnego bogactwa smaków i zapachów. To właśnie z kuchni austriackiej wzięły się tak popularne w Krakowie sznycle, jaja po wiedeńsku, a z deserów tort Sachera oraz sernik wiedeński. Natomiast przykładami naleciałości kuchni żydowskiej są np. bajgle. Wiele przepisów, jakie dotarły do małopolski zostało zmodyfikowanych – stąd flaczki po krakowsku czy kaczka faszerowana leśnymi grzybami. Z innych znanych krakowskich dań należy wymienić maczankę po krakowsku. Chociaż nie jest to danie wykwintne, to jak najbardziej popularne. Niektórzy twierdzą nawet, że jest to pewien regionalny „fast food”, gdyż swoim wyglądem przypomina nic innego, jak hamburgera. Maczanka to marynowane plastry karczku, który obowiązkowo jemy w bułce kajzerce, z cebulką, pieczarkami i odrobiną aromatycznych przypraw.

Jak widać kuchnia polska, a w szczególności ta regionalna jest mocno zróżnicowana. Niektóre potrawy wymagają dużej wiedzy i czasu przy ich przygotowywaniu, dlatego jeśli jesteśmy ciekawi nowych inspirujących doznań smakowych, warto udać się do jednej z krakowskich restauracji.

Pod Baranem restaurant