Kawa dla biur – jak wybrać odpowiednią?

2 miesiące ago admin 0

Wszyscy znają gorący napój, który jest sporządzany z palonych, a później zmielonych ziaren pewnego krzewu. To oczywiście kawa, która w Europie pojawiła się w XVI wieku. Wcześniej była znana na Bliskim Wschodzie, gdzie parzono ją ręcznie. Dopiero po upływie kilku stuleci pojawiły się pierwsze ekspresy do kawy wykorzystujące ciśnienie pary wodnej. Dość szybko te urządzenia ulepszył Luigi Bezzera, i właśnie od jego nazwiska wziął się ekspres, który opiszemy pod koniec artykułu. Co ważne, wymienimy też zalety picia kawy w biurze.

Bez kawy nie ma chęci do pracy

Smak kawy sprawia, że produktywność pracowników w firmie jest lepsza. Tak uważa niemal połowa osób. Nic dziwnego. Aż 75% polskich obywateli pije ją codziennie i nie wyobraża sobie poranka bez jednej filiżanki małej czarnej. Kawa przyrządzana w miejscu pracy – tutaj interesuje nas biuro – powinna być jednak wysokiej jakości (zdrowa dla organizmu, pyszna, świeżo palona, poprawiająca nastrój i pobudzająca). Może się ona oczywiście różnić zarówno intensywnością smaku, jak i zawartością kofeiny. Najważniejsze to zapewnić pracownikom co najmniej kilka rodzajów świeżo palonej kawy do biura, aby mieli w czym wybierać (to wpływa na znaczną poprawę motywacji).

Ten napój ma jeszcze inne zalety. Jakie? Otóż sprzyja integracji (zacieśnia więzi). Dzięki niemu każdy działa na pełnych obrotach – ma więcej energii i chęci do pracy. Mało tego – kofeina świetnie stymuluje wydzielanie dopaminy i serotoniny (poprawia się wtedy samopoczucie i zwiększa humor). Aby jednak powyższe zalety działały w stu procentach, potrzebny jest bardzo dobrej jakości ekspres.

Ekspres do biura

Popsuje się drukarka – trudno. Komputer „odmawia” i się nie włącza – jakoś się go naprawi. Ale kiedy brakuje w biurze ekspresu do kawy, to może dojść do buntu pracowników. Jako pierwsi zaprotestują kawosze. Wszak bez kawy nie ma mowy, by przetrwać osiem godzin. Ma ona smakować wszystkim. Na szczęście zdecydowana większość szefów firm dokonuje zakupu ekspresu automatycznego, który ma wbudowaną funkcją mielenia kawy i umożliwia przygotowanie napoju za pomocą przyciśnięcia jednego guzika. Dlatego w biurze najlepsze jest kawa ziarnista.

Jeżeli chodzi o inne cechy ekspresów do biura, to ważne jest to, ile tej kawy dziennie jest wypijane. Mają być one wydajne. Np. w przedsiębiorstwach, gdzie pracuje 30 osób, dobre będą urządzenia, które produkują minimum 40 kaw w ciągu dnia. Ważne jest także, by ekspres do biura był łatwy w obsłudze i szybki. Świetnie, jeśli będzie potrafił też dobrze aplikować mleko. Niezłym wyborem jest tutaj np. urządzenie marki Jura.

Ciekawe są też ekspresy Bezzera. Ale takie modele lepiej sprawdzą się w rękach baristy w kawiarni i lokalu gastronomicznym. Choć i w biurze można z nich skorzystać. Są one niczym profesjonalne, stalowe kombajny. Zmielą tony świeżo palonych ziaren, a co za tym idzie – przygotują hektolitry aromatycznej kawy. Ekspresy Bezzera mają może „surowy” wygląd i są potężne, ale za to charakteryzują się niezawodnością i odpornością na uszkodzenia. Dlatego będą służyć bardzo długo.